Barceló meravella l'ONU

Les Nacions Unides està emocionada amb l'obra que l'artista mallorquí Miquel Barceló ha realitzat a la cúpula de la qual serà la nova seu del Consell de drets humans, a partir d'avui anomenada 'Sala dels drets humans'. Així ho han afirmat el secretari general de l'organització, Ban Ki-moon, i el director general de l'Oficina de l'ONU a Ginebra, Serguei Ordzhonikidze, durant l'acte d'inauguració de la nova sala al palau de les Nacions de Ginebra, que ha omplit l'aforament de la sala, entorn d'unes 700 persones. Ban Ki-moon ha destacat el "talent tan singular" de Barceló, amb una obra consistent en un mar d'estalactites de colors, que ha qualificat d'"innovadora i radiant". "No trobe les paraules per a expressar-li el meu sentiment davant d'esta obra tan increïble", ha confessar públicament a l'artista, present a l'acte.

Ban Ki-moon ha considerat que l'obra de Barceló es pot veure com una "metàfora" de la tasca que desenvolupa l'ONU, ja que els colors del mar d'estalactites canvien segons es vegen des d'una o una altra posició. En política, ha dit, la posició i visió de cadascun també varia i depenen del lloc d'on procedix.

Barceló, que s'ha expressat primer en francès, després en català i finalment en espanyol, ha explicat que l'obra representa la "superfície oceànica de la Terra i les seues cavitats més amagades", la "unió absoluta de contraris". "En este mar agitat, cap suposar diversos nivells: el fons de l'aigua i els seus habitants policroms, el pla de l'aigua, l'espuma blanca de l'aigua revolta en maror i, al final, el reflex, el que reflectix este mar, el que està sota, nosaltres".

El president de la Confederació suïssa, Pascal Couchepin, també present a l'acte, ha qualificat l'obra de "meravella" i ha considerat que és com "la realitat del món", amb una visió que canvia segons l'angle des del que es veja.

L'obra de Barceló consistix a un mar d'estalactites de colors amb predomini del verd platejat i el blau, tot i que també apareixen el vermell, el taronja i el groc. La pintura s'agrupa en determinats punts assemblant un paper arrugat que crea un efecte d'onada. Barceló ha utilitzat per a la seua creació 35 tones de pintura, més d'un any de treball i un equip format per una quinzena de persones.

La rehabilitació de la sala s'ha vist embolicada en la polèmica per l'ús d'una partida de 500.000 euros del Fons d'Ajuda al Desenvolupament (FAD) per a finançar la intervenció. A l'acte d'inauguració de la sala s'ha pogut veure, a més dels ja citats, a l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan. / EP

Entrades populars