Jean Tinguely a l'IVAM


L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugurarà avui la primera gran retrospectiva als Països Catalans de l'artista suís Jean Tinguely (Friburg, 1925-Berna, 1991), en què es recorre, a través de 172 peces -entre escultures, dibuixos, esbossos i documents cinematogràfics- l'obra sempre en moviment i interessada pels materials reutilitzats del creador. A més, es desvela la fascinació que l'autor va sentir per les Falles, que va tindre l'oportunitat de conéixer en persona en un viatge realitzat poc abans de morir, i que va incorporar a la seua obra com a exemple de la seua aposta per un art popular i del carrer, allunyat de les "gàbies d'or" dels museus.

La mostra, que es podrà visitar al museu valencià fins al pròxim 8 de juny, s'emmarca en la línia expositiva "Altres col·leccions" i està conformada amb fons del Museu Jean Tinguely de Basilea. El vicedirector d'este centre, Andres Pardey, ha comissariat la proposta juntament amb el director del Littmann Kulturprojekte, Klaus Littmann. Ambdós, acompanyats per la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, i el vicepresident de la Fundació Bancaixa, Vicente Montesinos, han presentat hui l'exhibició en una roda de premsa que ha començat amb un minut de silenci en memòria de l'exregidor socialista assassinat a la localitat basca de Mondragón, Isaías Carrasco.

La selecció, patrocinada per Bancaixa, brinda a l'espectador l'oportunitat de realitzar una àmplia panoràmica pel treball de Tinguely, que va evolucionar des dels seus inicis en la pintura abstracta fins a les seues escultures mecàniques, que va iniciar després de traslladar-se a París -on es va relacionar, entre d'altres, amb Brancusi i Yves Klein-, que marcarien ja la seua carrera i que s'han pogut vore a tot Europa, des de la Caram Gallery de Londres al George Pompidou de París.

Una trentena d'estes escultures i relleus estan representades en l'exposició, juntament amb 105 obres sobre paper, deu retrats en blanc i negre i dos pel·lícules. El nexe comú de totes elles és el perpetu "interés pel moviment" que va mantindre l'autor i la seua reivindicació que les obres d'art no havien d'emprar necessàriament materials nobles, sinó que eren igualment vàlids aquells reutilitzats i reciclatges, ha explicat Andres Pardey. El que va començar com una necessitat econòmica, ja que durant una època de la seua vida les estretors van obligar Tinguely a alimentar-se de "pa i plàtans", ha relatatt el comissari, es va convertir en una filosofia creativa, ha agregat.

Jean Tinguely va visitar València el 1990 en un viatge juntament amb artistes i amics i va quedar "impressionat per eixe soroll que a ell li sonava a música", ha comentat, per la seua banda, Klaus Littmann, qui ha apuntat que, precisament, per esta "especial relació" de l'autor amb la ciutat, la capital valenciana és "el lloc perfecte per a celebrar la seua primera retrospectiva a Espanya".

Entrades populars